//
Algemene informatie – instructies

AED Instructie

Sinds november 2010 heeft Tennisclub TC ’91 Stadshagen een reanimatie-apparaat, de zogeheten Automatische Externe Defibrillator – kortweg de AED. Dit is een apparaat om, door middel van reanimatie bij een hartstilstand, levens mee te redden.

Het is belangrijk dat tennissers van TC ’91 stadshagen alsmede de bezoekende tennissers en publiek weten dat het reanimatie-apparaat bij de tennisclub in de hal van het clubhuis staat. Leest u tevens de bijgevoegde instructie door hoe om te gaan bij zo’n calamiteit op het park of in de omgeving van de vereniging.

Instructie AED TC’91 Stadshagen

Hartstilstand op tennisvereniging TC ’91 Stadshagen of vlak buiten het park, wat te doen?

De AED helpt mee.

 • Ga naar naar het slachtoffer
 • Bel 112 en zeg dat er een reanimatie is.
  De volgende gegevens zijn van belang: Er is een reanimatie gaande op Tennisclub TC ’91 Stadshagen, Oude Wetering 43, te Zwolle + telefoonnummer waarop u te bereiken bent.
 • Begin met reanimeren volgens de ABC richtlijn.
  • A = ademweg vrij maken (mond en neus schoonmaken)
  • B = beademen (2x keer beademen)
  • C = circulatie herstellen door hartmassage (30x hartmassage
 • Geef opdracht de AED te halen uit de hal van het clubhuis.
 • Volg de aanwijzingen van de AED
 • Ga door tot de ambulance gearriveerd is.
Uitgebreide toelichting

De eerste persoon registreert wanneer er begonnen is met reanimatie.

Indien het slachtoffer niet zelf ademt dan ademweg vrij maken en starten met mond-op-mond beademing en hartmassage, volgens het schema 30 keer masseren, 2 x beademen. Hiermee moet doorgegaan worden totdat er een ambulance gearriveerd is of totdat de computerstem van de AED de opdracht geeft een periode te stoppen met het beademen en de hartmassage.

Indien u met twee personen bent wisselt u dan regelmatig tussen masseren en beademen.
Als er niet meteen een tweede persoon aanwezig is en u geen mobiele telefoon bij u heeft, start dan meteen met de reanimatie en roep na iedere cyclus van 30 keer masseren, 2 x beademen hard om hulp.

De tweede persoon haalt de AED uit de hal van het clubhuis.

Pak de AED en neem deze mee naar het slachtoffer. U zet de zwarte tas neer naast het slachtoffer en u drukt op de grote Aan-knop en wacht even af. Een computer stem gaat u instructies in het Nederlands geven, volg deze op. Als het apparaat merkt dat u de instructies niet goed opvolgt herhaalt de computerstem de opdracht net zolang totdat u het goed doet.

De computer stem gaat vertellen dat u de borst van het slachtoffer bloot moet maken en dat u op de borst de twee stickers die in het hoofdvak van de AED zitten, op moet plakken. De AED gaat nu het hartritme controleren. Indien de AED constateert dat er een ritmestoornis is, geeft de AED aan dat de hulpverlener even afstand van de patiënt moet nemen (loslaten om zelf een schok te voorkomen) en geeft de AED een stroomstoot en controleert het ritme weer. Deze cyclus van reanimeren d.m.v. beademen en hartmassage, gevolgd door een korte door de AED aangegeven pauze met daarop eventueel een stroomstoot blijft zich herhalen totdat het slachtoffer hersteld is. Indien dit niet het geval is moet u doorgaan totdat de ambulance gearriveerd is en het ambulancepersoneel de taken van u kan overnemen. Het ambulance personeel kan op de AED het oorspronkelijke ritme teruglezen, dit is van belang voor de verdere behandeling van het slachtoffer.

De derde persoon is verantwoordelijk voor het bellen naar de alarmcentrale (telefoonnummer 112 ).

 • U vertelt het volgende aan de telefonist van 112:
  Er is een reanimatie gaande op Tennisclub TC ’91 Stadshagen, Oude Wetering 43, te Zwolle. Telefoonnummer waarop u te bereiken bent.

De derde persoon zorgt dat de telefoon wordt vrijgehouden.

Ambulance-ingang van het TC ’91 Stadshagen is de hoofdingang voor auto’s, waarbij er rechtdoor het terras kan worden opgereden. Niet via de fietseningang!

De derde persoon wacht de ambulance bij het hek van TC ’91 Stadshagen op en begeleidt het ambulance personeel naar het slachtoffer.

Wat is de AED?

Sinds november 2010 heeft Tennisclub TC ’91 Stadshagen Zwolle een reanimatie-apparaat, de zogeheten Automatische Externe Defibrillator – kortweg de AED. Net als een brandblusser, is het een apparaat om levens mee te redden.
Het is belangrijk dat tennissers van TC ’91 stadshagen alsmede de bezoekende tennissers en publiek weten dat het reanimatie-apparaat bij de tennisclub staat.
Dus mocht het op of rondom het park onverhoopt een keer gebeuren dat u moet ingrijpen:
Bel 112, begin onmiddellijk met reanimeren en zorg dat iemand zo snel mogelijk het AED apparaat ophaalt uit de hal van het clubgebouw. De AED heeft de omvang van een schoenendoos en kan door leken, bij voorkeur met een reanimatie training, gebruikt worden, om de kans dat de patiënt een hartstilstand overleeft aanmerkelijk te vergroten. De gemiddelde overlevingskans bij reanimatie van een hartstilstand in de regio Amsterdam is 13%, zo blijkt uit recent onderzoek van het AMC. De patiënten waarbij de omstanders binnen drie minuten begonnen met reanimeren en die binnen vier minuten de eerste defibrilatieschok werden toegediend hadden een duidelijk hogere kans de reanimatie te overleven. Dit laatste doet de AED!

Baanveeginstructie French Court banen

Om onze French Court banen in goede conditie te houden zijn alle tennisspelers die gebruik hebben gemaakt van de banen verplicht de banen te vegen volgens onderstaande instructie.

Kleine moeite, jarenlang blijvend plezier van de banen.

Veeginstructie
 • Na het tennissen (en voorafgaand aan de automatische beregening) altijd de baan cirkelvormig (van buiten naar binnen) vegen.
 • Let op: niet over de sproeikoppen vegen.
 • De cirkels elkaar half laten overlappen.
 • Hierbij ook het gebied naast de baan en achter de baseline meenemen
 • Tot slot de borstel vanaf de baseline naar de ophangplek dragen (niet slepen).
Veeginstructie
Automatische beregening
 • De automatische beregening wordt aangekondigd door een signaal.
 • Als dit signaal klinkt: het spel direct staken en de baan vegen volgens de veeginstructie.
 • Na 4 minuten begint het beregenen. Na het beregenen kan de baan direct weer worden bespeeld.
 • Let op: het is te allen tijde verboden de beregening-installatie uit te zetten (dus ook tijdens toernooien en competitie).

Toegang tot het clubhuis

Om te waarborgen dat overdag alleen leden van onze tennisvereniging toegang hebben tot het clubhuis (hal, toiletten, doucheruimtes), is de buitendeur van het clubhuis uitgerust met een elektronische toegangscontrole. De deur kan alleen worden geopend met behulp van je ledenpas. Zorg dus dat je die altijd bij je hebt als je naar het park komt.

Hoe werkt het?

 • Open buitendeur met sleutel (indien nodig).
 • Haal de ledenpas van boven naar beneden door de magneetkaartlezer om de buitendeur deur te openen. Het groene lampje op de magneetkaartlezer gaat knipperen, de deur naar het clubgebouw kan worden geopend.
 • Als je in het clubhuis in de omgeving van de buitendeur loopt wordt door middel van een bewegingssensor de deur vrijgegeven en is de deur te openen. Als extra hulp is er een groene drukknop gemonteerd, rechts van de deur met de tekst: ‘DEUR OPEN’. Als je op deze knop drukt kan de deur ook open.
 • Als er bardienst aanwezig is (‘s avonds, competitie, toernooien) kan het systeem uitgezet worden met behulp van een sleutel. Hiervoor is in de hal naast de deur een groen sleutelcontact gemonteerd. De sleutel hiervoor is herkenbaar aan geel tennisballetje en hangt aan het sleutelbord in de keuken. Hang deze sleutel weer terug bij het afsluiten van het clubgebouw en de toegangscontrole werkt weer.

Inloopspreekuur Fysiotherapie Gezondheidshuis

Fysiotherapie Gezondheidshuis heeft een tweewekelijks inloopspreekuur op de dinsdagavonden van 20.00 – 21.00 uur in het clubhuis van TC’91. Op de website van het Gezondheidshuis staan de actuele data vermeld van het inloopspreekuur, dit is veelal gecombineerd met de warm welkom avonden voor nieuwe leden.

Daarnaast zijn fysiotherapeuten van Fysiotherapie Gezondheidshuis aanwezig tijdens meerdere toernooiweken in het jaar.

Precieze invulling daarvan melden wij op onze website.
https://www.gezondheidshuisstadshagen.nl/zorgaanbod/fysiotherapie/tc-91

Laatste berichten

Mail problemen en migratie TC91 mail op donderdag 28 oktober
oktober 24, 2021
Door Frank Overgoor
Tennissen in je eigen wijk! – Zaterdag 4 september Open Dag bij TC’91 Stadshagen
augustus 31, 2021
Door Frank Overgoor
Extra service voor de leden
augustus 18, 2021
Door Frank Overgoor
Ik wil tennis(lessen) proberen
juli 3, 2021
Door Frank Overgoor
Update Juni 2021 – Inloopspreekuren Fysiotherapie Gezondheidshuis Stadshagen
juni 22, 2021
Door Mischa
Corona Update vanaf 26 januari: Kantine weer open tot 22:00 en FTO mag weer!
januari 14, 2022
Door Frank Overgoor
Doe jij ook mee met de Gratis Online Pubquiz?
mei 24, 2021
Door beheer
Lesrooster Tennisschool kilian bekend
april 2, 2021
Door beheer
Kom tennissen bij TC’91 Stadshagen en profiteer nu van de voorjaarsactie!
maart 18, 2021
Door Frank Overgoor
Inschrijving zomer lessen mogelijk
maart 6, 2021
Door Frank Overgoor
Racket laten bespannen?
januari 11, 2021
Door Mischa
Salland Zorgverzekeringen Aanbieding
november 22, 2020
Door beheer
Nieuwsbrief juni 2020
juni 30, 2020
Door Mischa
Extra Update Corona
maart 15, 2020
Door Mischa
Update Corona
maart 12, 2020
Door Mischa
Banen Beperkt beschikbaar
maart 8, 2020
Door Mischa
Woordje van de voorzitter
januari 17, 2020
Door Mischa
Jeugd voorjaarcompetitie 2020: Geef je op!
december 11, 2019
Door Mischa
Salland Clubactie 2020
december 7, 2019
Door Mischa
Daluren rittenkaart
november 18, 2019
Door Mischa
Geen tennisles tijdens schoolvakanties
oktober 21, 2019
Door Mischa
Paard Veulen Toernooi op zondag 3 november
oktober 19, 2019
Door Mischa
Indeling Tennislessen winter 2019-2020
oktober 6, 2019
Door Mischa
Inschrijven Winter lessen mogelijk
september 15, 2019
Door Mischa
Zomerlessen hervat in week 35
augustus 26, 2019
Door Mischa
Clubkampioenschappen TC91 – Schrijf je nog snel in!
augustus 20, 2019
Door Mischa
TC’91 Stadshagen organiseert van 15 tot en met 21 juli 2019 het Tennisschool Manon Jonker Brons TC’91 Stadshagen Open
april 19, 2019
Door Mischa
Fysiotherapie Gezondheidshuis Stadshagen
mei 23, 2018
Door Mischa

Onze Sponsors

Salland
Westera Accountancy
J.J. Meijer Assurantien
Bas Autowas
Restaurant Minoyu
Verhoek
Racket Service Stadshagen
Zuivelhoeve
PV accountants